Praktijk voor Mediation, Hulpverlening en Training


Verplicht ouderschapsplan weinig effectief

20-05-2015 13:51

Verplicht ouderschapsplan weinig effectief

8 mei 2015

De verplichting voor scheidende ouders om een ouderschapsplan op te stellen is niet effectief, omdat die te soepel wordt toegepast en nauwelijks leidt tot minder juridische conflicten. Dat concludeert Marit Tomassen-van der Lans uit onderzoek waarop zij op 18 mei promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Uit dossieronderzoek blijkt dat ouders sinds de invoering van het verplichte ouderschapsplan vaker regelingen voor hun kinderen afspreken, maar dat het vaak gaat om vage afspraken. In een kwart van de dossiers vormen de afspraken geen volledig ouderschapsplan. Bovendien is het aantal vervolgprocedures bij de rechtbank nauwelijks afgenomen.

De verplichting om een plan op te stellen wordt volgens Tomassen-van der Lans te soepel toegepast. Rechters wijzen zelden een scheidingsverzoek af als ouders geen ouderschapsplan hebben opgesteld, hoewel dat voorwaarde is om te kunnen scheiden. Ook leggen ouders vaak een standaardregeling aan de rechter voor.

Tomassen-van der Lans stelt alternatieven voor, zoals verplichte scheidingseducatie met aandacht voor de gevolgen van een scheiding voor de kinderen en voor het belang van goede afspraken. Een ander alternatief is een verplichte mediationsessie als een ouderschapsplan ontbreekt.

 

Bron: Vrije Universiteit

—————

Terug