Praktijk voor Mediation, Hulpverlening en Training


reacties op van echtscheiding naar verliesscheiding

18-01-2014 14:40

Door Bianca Tummers op

Wellicht is het goed de wetgeving rondom echtscheiding ook nog eens nodig geëvalueerd wordt. De SP heeft in 2009 een wetsvoorstel erdoor gekregen, en daarmee ook een toon gezet. Wetten die zijn niet gericht geweest op belangen van kinderen, maar heel kortzichtig zijn geïntroduceerd als antwoord op vaders die zich te kort gedaan voelde door de wetgeving al jarenlang. Gelijkwaardig ouderschap een mooi uitgangspunt en ideaal. Ik denk dat alleen de verwachtingen naar scheidende mensen te ideaal en te hoog zijn. Wetten hebben consequenties. Ons beleid en instituties in Nederland zijn allemaal gericht op kerngezinnen. Kerngezinnen is nog altijd een burgerideaal.
Ik denk dat als je wetgeving aanpast, je er goed over na moet denken wat deze wetten voor consequenties hebben. Mensen die gaan scheiden moeten het ouderschap reorganiseren, wil je verantwoord een vorm van ouderschap vinden om uit te kunnen voeren gericht op het welzijn van je kinderen en elkaar.
De meeste vechtscheidingen ontstaan omdat ouders vastlopen in het reorganisatie proces. Scheiden en ouderschap reorganiseren is een complex proces dat aandacht verdient en tijd nodig heeft, maar vooral ook ondersteund. Methoden om ouders hierin te steunen en interveniëren zijn broodnodig. Ik denk dat een ouderschapsplan een farce is gericht op resultaat om een scheiding erdoor te krijgen.

Ouderschapsreorganisatie is met name een proces dat tijd vergt en waar ondersteuning voor nodig is vanuit de maatschappij, familie,hulpverleners e.a.

Het leven van scheidende mensen met kinderen gaat gepaard met een complexe opdracht, loslaten van de partnerrelatie en verbinden op de ouderrelatie. verschillende invloeden (die vaan negatief zijn of ervaren worden) zetten dit proces onder druk en voor je het weet breekt men elkaar af op de ouderrelatie met een vechtscheiding als gevolg.

Bij BJZ komen mensen vaak terecht aan het einde van hun Latijn, de hulpverlening en juridische interventies die van te voren hebben plaatsgevonden hebben alleen maar escalerend gewerkt en mensen meer in een strijdkader geduwd. Vaak denken ouders dat BJZ een OTS de oplossing gaat geven. Ouders hebben verwachtingen en de inzet van ouders zal direct gericht zijn op het gelijk krijgen. De valkuil ligt direct op de loer ingezogen worden omdat het strijdkader zo zuigend is.
Maar de GGZ en geïndiceerde jeugdzorg heeft ook geen adequaat antwoord.

Hulpverleners moeten opgeleid worden kennis over echtscheiding/wetten/dynamiek/conflicten/strijd/
Kennis over verschil tussen scheidende mensen en kerngezinnen is essentieel. We moeten af van een maat past allen. Het normerende en veroordelende karakter van niet goed zijn werkt ook niet voor deze ouders.
Vaardigheden van hulpverleners zijn belangrijk, meervoudige betrokkenheid en methoden om ouders in de ouderpositie te zetten, en strijd te de-escaleren. Dit is wat vaak niet lukt, vaak wakkeren hulpverleners de strijd nog meer aan. (ouders die bij BJZ komen ervaren dit ook zo).

Ouders moeten door het ouderschap te reorganiseren klaar gemaakt worden een plan te maken. Wellicht is het daarom goed ouders verplicht het ouderschap te laten organiseren bij een scheidingsaanvraag, door opgeleide echtscheidingscoaches die daarvoor speciaal opgeleid worden. Pas als ouders georganiseerd hebben kan de rechter een uitspraak doen. Dat bespaart veel procedures, minder ots-en , minder beschadigde kinderen en preventiever. Het is naïef te denken dat ouders dat zelfwel doen, ouderscha verandert na echtscheiding en ouders ook , hierop moet geanticipeerd worden. Juridisering van het ouderscha is geen oplossing, dat is wat nu gebeurd. Ouders moeten worden gefaciliteerd conflicten via procedures op te lossen en dat is een strijdkader. De advocatuur is een miljardenbedrijf hierdoor, gericht op resultaat, maar altijd met een winnaar en verliezer. Nooit met een oplossing voor kinderen op lange termijn.
Gemeente gaat dit nooit opgevangen krijgen met de decentralisatie, daar is het geld niet voor (want dat is verkapte bezuinigingsmaatregel) en echtscheidingen stromen zowel vanuit justitiële kant binnen als vanuit hulpverlening (zorgmeldingen).
CJG gaat generalisten op leiden, meervoudig specialisten. Echtscheiding vraagt expertise en tijd , en therapeutische interventies op oudernivo maar ook gericht op netwerk van deze ouders, het hele systeem. Tevens is voorlichting ook niet gek.
Bekijk mijn blog.
www.ouderschap-na-echtscheiding.nl
 

 

 

—————

Terug