Praktijk voor Mediation, Hulpverlening en Training


De ochtend Radio 1/Staatssecretaris van Rijn/kinderen van de rekening: BLOG Drogredenen van de overheid bij scheiding en ouderschap

20-05-2015 10:53

Blog

 

Met veel aandacht heb ik het radioprogramma “De Ochtend” beluisterd waar staatssecretaris van Rijn geïnterviewd werd over de aanpak van vechtscheidingen

 

Mijn zorg groeit over de toekomst van kinderen in Nederland. 

In Nederland is volgens staatssecretaris van Rijn onderzocht dat het in onze cultuur omstreden is om relatiebemoeienis te doen. Drogredenen als je het mij vraagt. 

Wat ik niet snap is dat we in Nederland ook een soort van tunnelvisie ontwikkelt hebben t.a.v. problematiek bij scheiding en ouderschap.

We blijven maar praten over verplichte bemiddeling alsof dit het reddende middel is. 

Ik zou de minister willen vragen te gaan OMDENKEN, net als de rest van Nederland. We gaan het   perspectief verbreden.

Ik stel het volgende voor: het begrip verplichte bemiddeling laten we even los. Want de argumenten die worden aangehaald om bemiddeling niet te verplichten kloppen. 

Mediation is voor ouders die hier vrijwillig voor kiezen. 

Vrijwilligheid is een van de grondbeginselen van mediation.

Ik ben van mening dat de overheid zich wel moet bemoeien met scheiding en ouderschap dat kan op heel veel andere manieren dan mediation verplicht te stellen.

Ik vind het onterecht dat de overheid zich verschuilt achter het argument “relatiebemoeienis” is omstreden. 

Het gaat om voortgezet ouderschap dit is opgenomen in de wet sinds 2009. Een gedefinieerde relatie.

Als je burgers/ouders verplicht een relatie voort te zetten, kun je toch niet zeggen relatiebemoeienis is omstreden. Dat is toch paradoxaal. Dan kun je toch niet zeggen zoek het je verder maar zelf uit.

De scheidingscultuur in Nederland is een feit. We krijgen in toenemende te maken met nieuwe samenlevingsvormen. De kinderen van nu worden de ouders van later, en ik ben van mening dat zij een flinke rekening betalen voor gevolgen van wetsveranderingen waar geen verantwoording voor genomen wordt.

Ouderschap na echtscheiding wordt gejuridiseerd en dominant vanuit de juridische context benaderd in ons land. Naast dat scheiden een juridische aangelegenheid is, is scheiden en het ontwikkelen van een “hernieuwde ouderrelatie” een sociaal en emotioneel proces. Het is geheel vrijblijvend om hier iets mee te doen. Er is geen afstemming en samenwerking tussen de ministeries, ieder zit op zijn eigen eiland. Scheiding en ouderschap wordt op een hoop gegooid bij de scheidingsbemiddelaars die aan de voorkant van de markt zitten als een of andere commerciële winkel. 

Ouderschap na echtscheiding dient gereorganiseerd worden, dit is een vrijblijvend iets op het moment.

Echter ouderschapsreorganisatie is geen kwestie van willen maar van moeten.

Ouderschap na echtscheiding staat onder druk door verschillende factoren (persoonlijke, omgeving, maatschappelijk etc.), als ouders het ouderschap na scheiding niet georganiseerd wordt lopen ouders vast met alle gevolgen van dien. Het is een proces waarbij er ontdekt moet worden welke gedragingen, gewoontes, kijkwijzen nog werken om het ouderschap functioneel te laten verlopen.Taken veranderen, er komen nieuwe bij, er worden oude afgestoten.

Een conflict voedt zich op den duur vanzelf. 

Een problematische scheiding is multi-causaal,de problematiek die hier onstaat staat nooit op zich. Er wordt steeds uitgegaan van de schuldvraag.

De specifieke context waarbinnen ouders het ouderschap vorm moeten geven geeft betekenis. Aan dit gegeven wordt gevoel ontleend wat aan de basis staat van gedrag. De betekenis geving  aan ouderschap na echtscheiding kunnen we beinvloeden. Het gaat allang niet meer over ouderschap als ouders in een problematische scheiding terecht komen. Het gaat dan over benadeling, weerstand tegen alles wat verandert, het gaat over het moeilijk vanuit de ouderpositie kunnen denken en handelen omdat men vast is gelopen in een opdracht (ouderschap na echtscheiding) die de wet stelt.

Het is toch geen omstreden overheidsbemoeienis als je ouders naast de juridische context verplicht een traject in te gaan waar ze worden voorgelicht en evt. ondersteund met maatwerk en met inzet van het directe netwerk om goed stil te staan en ondersteund worden bij alles wat in het ouderschap verandert en daarmee bij jezelf. 

Ga eens bij jezelf na hoe de meesten van ons omgaan met grote veranderingen, weerstand en angst zijn normale gevoelens. En steun en zorg bij deze processen zorgt voor verbinding en zingeving.

Vergelijk het met een soort van integratie traject. Je wordt geholpen met ontwikkelen van het ouderschap na echtscheiding, zodat je als ouders weer autonoom binnen de nieuwe context kan gaan functioneren en vanuit de ouderpositie naar je kind kan kijken en handelen.Ouderschap na echtscheiding veranderd omdat de context waarbinnen het ouderschap vorm gegeven wordt veranderd. Het is kwalijk dit af te doen met omstreden bemoeienis. De overheid moet verantwoording nemen voor hetgeen ze in 2009 in de wet hebben gesteld.Het doel heiligt de middelen in dit geval. We dragen namelijk zorg voor een grote groep kinderen die de toekomst van Nederland zijn in een overgangsfase naar nieuwe samenlevingsvormen waarbinnen ze opgroeien.

—————

Terug